Journalistik – Krönika – Matilda Larsson –
Att hänga eller att inte hänga

 


Journalistik - Krönika - Matilda Larsson - Att hänga eller att inte hänga

 

Matilda har läst programmet för professionellt skrivande på Högskolan i Gävle. Hon älskar att skriva både journalistiskt och skönlitterärt, med syfte att få sina läsare att tänka efter. En annan passion är att resa och uppleva nya saker. För närvarande befinner hon sig på resande fot, samlar intryck och skriver så fort en stund ges.

 


 

Ladies and Gentlemen, Damer och Herrar. Kanske börjar kulturskillnader redan i terminologin vi använder. Skillnaden mellan hur vi går tillväga när man uppvaktar någon. Finns det en dejtingkultur Sverige och hur ser den i sådant fall ut?

”Om du har tid så kan vi hänga, du kan ju självklart sova över här också”

För mig var det ett näst intill oförskämt meddelande. Det kändes rättframt och påtagligt vad som menades med att ”hänga”.  Som att jag definierats efter ett utbyte av några ord. Visst har jag fått förfrågningar om att ”hänga” förut, ska jag vara helt ärlig har jag även skickat något själv. Skillnaden här var att det var ett helt nytt möte, någon jag träffat på en utekväll och bytt några få ord med.  Detta väcker tankar, missförstod jag personens intentioner med meddelandet? Är det så man bjuder ut någon på en dejt i Sverige? Har jag glömt bort hur man beter sig i mitt eget hemland?

”Is he a gentleman to you? If not, tell me and I’ll smack him”

Ord som yttrades från den senaste personen jag dejtades far. Personen i fråga var från Nederländerna och nog var han en gentleman mot mig. Han ville alltid bjuda på allt när vi gick ut, han visade uppskattning på fler sätt än jag trott var möjligt.

Att sedan mötas av en sådan rättframhet fick mig att börja fundera. Har dejtingkulturen i Sverige gått på snabbspolning? Har vi i vår hektiska vardag valt bort att dejta och istället börja nya relationer med att ”hänga”?  Har viljan att effektivisera vår vardag gått så långt att vi glömt hur man borde bete sig? Fråga era mor- eller farföräldrar hur de träffades och jämför med dagens situation. I mitt fall så är deras möte att föredra.

Vissa saker har förändrats till det bättre, att dela på en nota är en av dem. Men damer och herrar, låt oss alla gå in i 2018 som gentlemän och gentlekvinnor. Använd de små sakerna i vardagen för att visa uppskattning. Håll upp en dörr, fråga ut den du gillar på en dejt istället för att ”hänga”. Framför allt, försumma inte chansen att lära känna en person.