Varför ska jag källsortera när dom ändå skickar allt till samma ställe och bränner upp skiten? Jag vill inte ha massa sopor ståendes hemma, så jag slänger allt i brännbart. Bilen, jo klart jag tar den när jag ska till butiken! Det spelar ingen roll om köttet åkt över halva jordklotet så länge det är billigt.

Känns argumenten igen? Jag tror inte att dom som slänger sig med den här typen av påståenden på något sätt är klimatförnekare. De är nog bara klimatslösiga, klimatslöa eller kanske rent utav –klimatkorkade.

Jag ska inte ge mig in och kasta några stenar i glashus här nu, jag är långt ifrån klimatperfekt, men kom igen. Med vanlig enkel matematik kan en ju räkna ut att om vi alla försöker och bidrar med lite, så blir potten i slutändan stor. Jag gör absolut inte allt jag kan för att spara på vår miljö, men jag försöker göra vissa strategiska val. Jag väljer oftast det lokalproducerade utbudet i matbutiken, sorterar de flesta soporna, tvättar det mesta i 40 ͦC och åker nästan alltid buss eller tåg och går istället för att åka bil.

Det är ingen överväldigande uppoffring. Det är ingenting som påverkar mitt liv. Om vi alla kan hitta några saker som vi ändrar på, kommer utfallet att bli betydligt bättre än om vi inte gör något alls. Du kanske kan börja äta grönsaker efter säsong och köpa vissa kläder av ekologisk bomull. Eller varför inte gå till skomakaren och laga skorna som gått sönder istället för att köpa nya?

Listan över enkla, och lite svårare, saker man kan ändra på kan göras milslång. Sätt exempelvis upp solfångare om du äger en villa. Börja plastbanta (obs det är inte en ny diet) eller sänk inomhustemperaturen. Du kan se över ditt elavtal och be om el från förnybar energi och varför inte anordna klädbytardagar med dina vänner och bekanta. Testa att använda din gamla cykel som står där långt in i förrådet och öppna fönstren för korsdrag en kortare stund, istället för att låta det stå på glänt hela dagen.
Framförallt –undvik palmolja i såväl mat som skönhetsprodukter.

Det är ju inte så mycket att fundera på. Nu är det dags att alla klimatskolkare drar sitt strå till stacken. Om vi inte gör något åt detta så kommer inte framtida generationer ha en jord att leva på.