Klimatförändringarna kan tyckas överväldigande för en ensam individ. Hur kan lilla jag bidra med något som motverkar ett problem som drabbar en hel värld? Polemikredaktionen kontaktade slumpvis utvalda lokalpolitiker, för att höra vad Earth Hour betyder för dom. Vi satte samman 10 snabba frågor på temat Earth Hour och klimat.

 

1  Vad betyder Earth Hour för dig?
2  Hur uppmärksammar du Earth Hour?
3  Ska man ta klimatansvar?
4  Hur tar du klimatansvar?
5  Har du något enkelt tips för den som vill bli mer klimatsmart?
6  Vad tycker du att Sverige ska göra för att hejda klimatförändringarna?
7  Vilket hot mot klimatet ser du som det största?
8  Finns det något enkelt knep för att äta klimatsmart?
9  Vad tycker du om att ett så stort land som USA börjar ta steg i riktning bort från hållbart klimat, ex genom att satsa på oljan igen?
10 Har du valt bort något i livet för att det är dåligt för klimatet?

 

 

 

 

 

 

 


Per Hallström
(Mp) Ordförande i Miljöpartiet i Norrköping.
Lärare och facklig ombudsman. Filosoferar, leker med barnbarnen och hugger ved.

1 Global gemenskap för livet.
2 Jag tänker på att vi alla har ansvar för vår planet. Tänder ett ljus för den och visar att vi kan minska på vår energikonsumtion.
3 Ja-a
4 Cyklar och går. Kör långsamt med bilen. Eldar med ved. Låter det vara svalt inomhus på vintern. Lagar kläder. Sparar pension i etiska, fossilbränslefria fonder. Äter närodlat och ekologiskt. Komposterar matavfall.
5 Jag föredrar att kalla det klimatvänlig (hellre vänlig och osmart än smart och ovänlig): Tips: Spara pension i etiska, fossilbränslefria fonder. Ät närodlat och ekologiskt.
6 Höj priset på bensin och diesel med två kronor litern varje år och ge dem som bor i glesbygd ett skatteavdrag på 30 000 kr/ år. Höj momsen på konstgödsel  till 100 % istället för 25 %. Höj skatten på utlandsresor med flyg rejält.

7 Transporter med fossila bränslen.

8 Ja. Köp Ekologiska och närodlade färska råvaror. Laga maten på spisen. Kompostera det du inte äter upp.
9 Att det är dags att ställa presidenten inför riksrätt (impeachment).
10 Semesterresor med flyg. Flygresor i arbetet. Att kunna gå i T-shirt inomhus på vintern.

 

 

 

 

 

 

 

 


Annika Rydberg – (M) Ersättare i Socialnämnden, Kommunfullmäktige, nämndeman i Kalmar tingsrätt.
Jobbar i hemtjänsten. Rockkonserter, pole fitness och umgås med familjen.

1 Tycker det är ett enkelt sätt att uppmärksamma klimatet, det är inte svårt att släcka ner någon timme. Alla kan vara med.
2 Jag är med och släcker och stänger av det som står på stand by. Passar på att äta något gott och tända ljus. Mysigt!
3 Ja, för vår egen skull och för de som ska leva på jorden efter oss.
4 Sopsorterar, snabbduschar, släcker i de rum jag inte är i. Låter aldrig något stå på stand by. Äter inte kött.
5 Välj bort kött, börja med någon gång i veckan. Stäng av vattnet medan du tvålar in dig och schamponerar håret.
6 Sverige gör ett bra jobb men kan såklart alltid bli bättre. Informera och pusha medborgarna och även försöka påverka andra länder att bli mer klimatsmarta.
7 Utsläpp av växthusgaser.
8 Dra ner på köttet, äta efter säsong. Undvik palmolja. Använd lukt och smak, se er inte blinda på datummärkning. Det kastas så mycket mat i onödan!
9 Inte bra.
10 Kött, framförallt för djurens skull men också för klimatet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jörgen Pettersson(C) Ledamot i Ålands lagting och Mariehamns stadsfullmäktige, vice ordförande i BSPC,
ordförande i Åländsk Center. Jagar, läser och spelar ibland squash.

1 En viktig påminnelse att jordens resurser är ändliga.
2  Lite för lite, är jag hemma släcker jag belysningen.

3 Ja.
4 Genom att försöka påverka opinionen och lyfta vikten av hållbarhet i den politiska vardagen.
5
 Cykla. Och köp aldrig plastkassar i butiken. Använd vanligt kaffe istället för knappmaskiner.
6 Engagera sig aktivt och uppmuntra alla sina banker att ta inspiration av Östersjökortet och Åland Index. 
https://www.finansliv.se/tag/mastercard/

7 Ignorans, förnekelse och oviljan att förändra sig själv. 
8 Jepp, jaga din egen mat! Oslagbart hållbarhetstips. 
9 Synd men gör sent. Olja blir mindre viktigt i takt med att allt fler ställer högre krav på hållbarhet. 
10 Stor bil med bensindryg motor. Vatten på flaska, kolsyrar själv. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kim Sköld – (SD) Arbetsmarknad och vuxenutbildningsnämnden, kontaktperson för Ungsvenskarna i Norrköping.
Student gymnasiet. E-sport, hockey, umgås med vänner.

1 Earth Hour har inte varit så jättestor del i mitt liv tyvärr, men det är ett initiativ jag tycker är väldigt intressant.
 
Det är ett ämne jag pratar om med vänner ibland.

3 Man ska hushålla med resurser, både sina egna, samhällets och hela jordens. Och det är bra för den egna hälsan och ekonomin att till exempel cykla. Sedan får vi förstå att Sverige har en väldigt liten roll i detta, dessutom är vår elproduktion inte fossilberoende.
4 Jag väljer bort bilen om det är möjligt att gå, om det är längre sträckor så åker jag ofta kollektivt.
5 Våga testa saker, var lite öppensinnad mot vegetarisk mat och testa ta cykeln eller bussen istället för bilen.
6 Ja du ställer frågor som om detta var superenkelt. Det är det nog inte, men jag tycker Sverige ska vara en väldigt stark roll utåt i världen och pressa andra länder att börja tänka på sina miljövanor. Vi är en stark förebild redan idag och vi borde försöka få större länder att tänka lite mer miljövänligt.
7 De stora problemen handlar om människors närmiljö, alltså smutsig luft i stora städer. Men i fattiga länder kan även inomhusluften vara dålig eftersom man eldar inomhus.
8 Som jag skrivit tidigare så kan det vara en bra sak att våga testa vegetariskt då köttindustrin kräver stora resurser.
9 För USA handlar det nog mycket om att inte vara beroende av oljeimport från Mellanöstern, de har ju inte samma tillgång på exempelvis vattenkraft som vi har i Sverige. Men det är väl uppenbart de skulle kunna spara mycket energi istället.
10 Jag har inte aktivt valt bort något utan snarare minskat mitt användande eller minskat mitt intag av olika saker. Som sagt, jag tror inte vi i Sverige behöver göra en totalomställning utan bara våga testa på något nytt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deniz Tütüncü(V) Tillhör Vänsterpartiets styrelse i Norrköping, sitter i  kommunfullmäktige, ledamot i Tekniska nämnden.
Skriver D-uppsats om hur klimatförändringar eventuellt påverkar migration.

1 Det är ett enkelt sätt att uppmärksamma att världen blir allt varmare och att världens beslutsfattare måste agera för att stoppa uppvärmningen. 
Det är lite olika från år till år, ibland har jag slagit på stort och bakat tårta som familjen mumsar i sig i skenet av värmeljusen, men ibland nöjer jag mig med att släcka lamporna. Sen tycker jag att man ska prata om klimatförändringarna så ofta som man bara kan.
3 Ja det tycker jag, men det är också viktigt att inte det stora klimatansvaret hamnar hos medborgarna. Att släcka lampor känns ganska fjuttigt när man tänker på att regeringen valde att sälja Vattenfalls kolkraft till ett tjeckiskt riskkapitalbolag istället för att avveckla den. 

4 Som lokalpolitiker tar jag klimatansvar i mitt politiska arbete. Jag har motionerat till Norrköpings kommunfullmäktige om bilfri innerstad, delningsekonomi och nu har jag precis lämnat in en om att kommunen ska erbjuda bilpooler till norrköpingsborna.
5 Ja! 1) Skriv ett mail till ett politiskt parti och uppmana dem att jobba mer med klimat- och miljöfrågorna. 2) Ta cykeln eller promenera istället för att ta bilen nästa gång du ska en kortare sträcka.
6 Det finns mycket att göra. För det första behöver riksdagen och EU se till att ta bort alla miljöfarliga subventioner som finns. 50 miljarder om året går till att skattebefria eller minska skatten för gruvindustrin, flyget och köttindustrin. Parallellt behöver vi se till att det finns förnybar energi i större utsträckning än idag, göra det billigare och bättre med kollektivtrafik än det är och så måste vi göra något åt den ökande konsumtionen av kött.
7 Naturen kommer att anpassa sig till ett varmare klimat, det är vi människor och våra samhällen som kommer att få svårt. Stora delar av världen idag kommer inte vara beboeliga och kommer sätta människor i rörelse.  Det riskerar att bli konflikter när tillgången till mat och vatten minskar. Klimatförändringarna sätter mycket på spel och därför behöver vi förändra hela dagens system.
8 Våga testa vegetariskt! Att bli vegan är det allra mest klimatsmarta, men det kan kännas svårt. Försök att äta vegetariskt en eller två dagar i veckan och våga öka med tiden. Det är enkelt att till exempel byta ut köttfärssås med spaghetti till quornfärs. Vill man absolut inte sluta äta kött är det mer klimatsmart att äta kyckling och fisk än nöt och fläsk.
9 Det är förstås inte bra att dem går den vägen men att Trump blivit president kan också ändra dynamiken i dem internationella klimatförhandlingarna till att fler länder känner att de behöver prestera mer. Det betyder också att vi behöver trycka på vår egen regering att vara ambitiösare än dem klimatmål som Sverige åtagit sig via EU.
10 Jag äter vegetariskt för klimatets skull. Innan älskade jag kött och jag hade svårt att sluta äta det jag tyckte bäst om, men med tiden har jag hittat så mycket annan mat som jag tycker om som gör det lätt. Idag skulle jag aldrig kunna tänka mig att börja äta kött igen.

 

 

 

 

 

 

 

 Andreas Agorander – (Klp) Partiordförande för Liberala partiet.
Bosatt i Säffle. Mjukvaruutvecklare. Sportskytte, bordtennis, konserter med symfonisk metal.

1 Earth Hour är en bakåtsträvande form av manifestation mot att människan påverkar omgivningen. Jag föredrar att uppmärksamma ”human achievement hour”, som råkar gå av stapeln vid samma tidpunkt som Earth Hour.
2 Jag uppmärksammar human achievement hour genom att tända alla lampor maximalt under en timma.
3 Att inte förstöra eller förgifta sin omgivning är positivt. ”Klimatansvar” som i överdriven grad inriktar sig på just koldioxid är inte en korrekt prioritet.
4 Koldioxidinriktat ”klimatansvar” är inte en prioritet för mig.
5 Undvik överdriven alarmism och tänk mer på t.ex. giftiga ämnen än på jordens medeltemperatur.
6 Vi skulle kunna ta bort hinder för kärnkraft för att minska behovet av importerad kolkraft.
7 Största problemet med den lilla ökning av jordens medeltemperatur som skett är att den tjänar som ursäkt för regleringsivriga politiker. 
8 Ät hälsosamt och gott. Låt inte alarmister ge dig för mycket dåligt samvete.
9 Jag tycker inte att det borde vara något som politiker bestämmer över. Det är positivt i den grad som artificiella begränsningar mot olja tas bort. 
10 Nej. 

 

 

 

.