Dalarnas senaste domar-export, 28 årige Glenn Nyberg, blev förra året framröstad till säsongens bästa domare av spelarna själva. Han blev dessutom rankad som FIFA-domare och fick flera internationella uppdrag.

Idag drar Allsvenskan igång igen för huvuddomaren Glenn Nyberg från Borlänge. Han leder matchen mellan GIF Sundsvall och nykomlingen AFC Eskilstuna på Norrporten Arena.
– Det är kul att det äntligen kommer igång. Det känns som att det är ett jäkla drag kring årets Allsvenska, många spelare som har kommit hem igen, det blir nog spännande.

Förra året blev han utnämnd till officiell FIFA-domare, vilket innebär att han får döma matcher även internationellt. Nyberg är en av sju svenska herrdomare med FIFA-status. Hans första uppdrag var en u-17 turnering i Polen förra året.

Har du fler FIFA-uppdrag inbokade?
– Inte som jag vet om just nu, det brukar bli perioder med internationella matcher i maj och sen i augusti och september. Nu är jag rankad i grupp 3, som det kallas, så jag lär inte få döma någon Champions League final i år. Men det kanske kommer i framtiden, jag är rätt ung fortfarande.

Att ha fotbollsdomare som yrke är inte alltid en lätt uppgift, det är en utsatt roll med många resor och timmar av förberedelse inför varje uppdrag. Länge var det inte ens ett yrke. Det är mindre än tio år sedan Sverige fick sin första professionella domare, 2009. Nyberg är anställd fotbollsdomare på deltid men har inget annat arbete på sidan om.
– Jag fick en dotter i höstas, så jag har kunnat vara hemma och kört försäsongsträning. Det är en liten omställning med henne, men det har gått bra. Jag har tränat på som vanligt i november och december, sen drar ju matcherna igång redan i januari med Svenska Cupen, det blir ungefär en match i veckan.

Han bor i Borlänge men är uppvuxen i Säter. Dalarna har en lång tradition av elitdomare, Leif Sundell, med över hundra internationella matcher på meritlistan, är kanske den mest kända. Sundell lade pipan på hyllan 2011 efter att ha dömt matchen mellan Hammarby och Helsingborg på klassiska Söderstadion. Johan Hemlin från Avesta är fortfarande aktiv huvuddomare i allsvenskan och i damallsvenskan hittar vi FIFA-domaren Josefin Aronsson från Hedemora.
– Det känns som att vi har något bra på gång i Dalarna, vi har många som håller bra kvalitet och det känns som att det kan komma fler domare härifrån inom en tid, säger Glenn.

Hans pappa, Per-Inge Nyberg är också en meriterad domare. Totalt blev det elva år som assisterande domare i allsvenska och sex år internationellt.

“Dubbelbestraffningen är borttagen.”

Nytt för i år är de nya direktiven gällande hands.
– Handsregeln är den svåraste regeln för folk att förstå, grundsynen är intakt, men det ska bli färre kort utdelade.

Tidigare skulle domarna varna om någon hindrade en motspelare från att få bollen, det vill säga nästan varje gång det blev hands. Nu är direktiven att endast varna om spelaren hindrar ett lovande anfall.
– Det känns positivt för utvecklingen av fotbollen. Den största skillnaden är väl egentligen målchansutvisningen, det händer ju inte så ofta men det är det som syns mest.

Dubbelbestraffningen är borttagen. Om en spelare har möjligheten att spela bollen, men inte gör det och drar på sig en straff, ska varning utdelas istället för rött kort.
– Om till exempel en målvakt kommer utspringande och slänger sig mot bollen, men missar och träffar spelaren istället, så är det straff och varning. Inte straff och utvisning som det var tidigare. Det tror jag är bra för fotbollen. Många har tyckt att straffet har varit väl hårt, att matchen i princip är körd, bara för att en målvakt tajmar en utrusning fel till exempel. Det här känns mer fotbollsmässigt rätt.

Det innebär inte att det är fritt fram nu. Spelare som uppträder obehärskat eller rent av farligt kommer även i fortsättningen att bestraffas med rött kort.
– Kommer du med dubbla sulor så blir det rött. Det köper alla. Men fotbollen har länge velat ha en lindrigare bedömning på exempelvis målchansutvisning. Straffspark och varning är ett hårt straff som det är, och jag tycker att det känns bra rent fotbollsmässigt.

“Man kan inte klappa sig på bröstet och tro att man är bäst i världen bara för att man har fått ett pris.”

Han gjorde sin tredje säsong som allsvensk domare förra året och i slutet av säsongen kom kvittot på hur det har gått. Han blev utsedd till förra säsongens bästa domare, av spelarna själva.
– Det var sjukt. Riktigt häftigt. Jag blev väldigt förvånad när dom ringde, jag var nere på gymmet när jag fick samtalet, sen svävade man som på moln efter det.

Trots framgångarna tar Nyberg ingenting för givet.
– Det gäller att fortsätta att arbeta hårt, man kan inte klappa sig på bröstet och tro att man är bäst i världen bara för att man har fått ett pris. Allting är en färskvara och det gäller att jobba hårt för att fortsätta prestera.

[Foto: Pressbild, fogis.se]

Namn: Glenn Nyberg

Född: 1988

Debut som Förbundsdomare: 2008

Matcher i Allsvenskan: 67

Matcher i Superettan: 22

Internationella matcher: 16