Fotograf: Emelie Hübner
Skribent: Josephine L. Swärdh

April 2012. En stämning man knappt kunde ta på låg som ett täcke över Gävle denna vårdag. Innanför Läkerol Arenas väggar, numera Gavlerinken, fylldes läktarna sakta men säkert med en engagerad publik och en passionerad klack som aldrig tystnade.

Som ni kanske redan förstått så var det ingen vanlig dag i bockens hemstad. Det var nämligen dags för match 6 i finalserien mot Skellefteå AIK. Brynäs hade, sedan guldet 1999, äntligen nått final igen. Och nu hade man dessutom möjlighet att vinna på hemmaplan. Varje spelares dröm. Det blev en rafflande finalmatch i den kokande arenan.

Matchhjälte var såklart slutspelskungen tillika årets spelare: Jakob Silfverberg. The one and only som man klichéartat kan kalla honom, dock med all rätta. Hans mål, en riktig pärla, avlossades med minimal ansats i andra perioden och letade sig in bakom Skellefteås Jocke Eriksson. Ett mål som fick Lasse Granqvist att bli alldeles lyrisk, och då mina vänner vet man att det är något exceptionellt han bevittnat. Ett mål som tog Brynäs ett steg närmre guld. En period senare ljöd slutsignalen och ett öronbedövande jubel steg. Leenden. Tårar. Och mitt i allt ett sammansvetsat lag som samma morgon lovat varandra att föra Le Mat-pokalen dit den hör hemma.

Säsongerna efter guldåret har tyvärr slutat i moll för Gävlelaget. Tre år i rad har man åkt ut redan i kvartsfinal. Och ifjol tog man sig inte ens till slutspel, utan åkte ut i åttondelsfinalen mot Djurgården. Men i år kan det bli ändring på det. Efter en säsong som gått upp och ner, som återigen varit fylld av skador på nyckelspelare, var det kanske inte många som vågade hoppas på ett slutspel. Men ack så fel de hade. Brynäs fortsatte hela tiden framåt och vid grundseriens slut hade man parkerat sig på en femteplats i tabellen, och var därmed klara för slutspel. De nöjde sig dock inte där, utan höjde sig en nivå till. Och i den sjätte matchen i kvartsfinalserien slog man ut Linköping, ett lag man haft svårt mot i grundserien. För Brynäsfansen i Gävle, samt runt om i Sverige, tändes hoppet och drömmen om guld väcktes återigen till liv.

Brynäs är alltså klara för semifinal för första gången sedan guldåret 2012. Kedjan med Silfverberg är ersatt av den fruktade Jensenligan med Jesper Jensen, Oskar Lindblom och årets skyttekung Kevin Clark i spetsen. Men i laget finner vi även bekanta namn såsom Jonathan Granström, Ryan Gunderson och Simon Bertilsson. Tre spelare som var med den där vårdagen för fem år sedan. Så nu är frågan: kan de tillsammans åstadkomma samma triumf igen? Och kan Gävleborna leta sig ut ur stugorna och återigen stå jämsides med Brynäs i kampen om guldet? Det tror jag, med varje cell i min kropp att de kan. För visst sjutton är det dags för nummer fjorton?