Du vet inte om det än, men du är född i en mansvärld. En värld där män är normen och det som anses vara kvinnligt används som skällsord. Att benämnas som en liten tjej är en grav förolämpning och används ofta för att få män att samla sin sista styrka och ta sig vinnande i mål. Ordet för ditt fysiska kön används ofta med prefixet jävla, det är det sista man vill vara.

Hela världen ligger för dina fötter och du kan göra precis vad du vill, men räkna med att du måste jobba lite hårdare än dom som föds med största delen av sitt kön utanpå kroppen. När du försöker överlista dom genom att anamma deras sätt att vara, så kommer du få höra att du är bossig och negativ.

Du kommer ständigt att dömas baserat på ditt utseende. Du kommer vara för tjock eller för smal, ha för stor eller liten rumpa, för tajta eller för okvinnliga kläder och om du inte sminkar dig en dag så får du räkna med att få frågan om du är sjuk. ”Du ser lite hängig ut! Le lite så kommer du se sötare ut. Nej inte så, det ser så tillgjort ut!”

Låt dig inte luras av att Sverige är ett land med sunda värderingar och långt framskriden jämställdhet. Om du väljer att göra karriär, så kommer du troligtvis förväntas ta det största ansvaret för allt vad hemmet innebär ändå. Du kan välja att inte ”skaffa familj”, men då får du räkna med att stå till svars för det i tid och otid, exempelvis klockan 02.30 på Arbis en lördag i mars.

Det kommer att finnas saker som säkert kommer att glädja dig ändå. Du kommer högst troligt få högre lön än mormor, även om du kan ha svårt att komma upp i farfars lön. Samhället kommer att uppfinna nya könsneutrala ord som hen och en, istället för hon/han och man. En kan välja att använda ordet hen, men det är ju såklart inte lika mycket värt som att säga han.

Jag hoppas att du kan ha ett öppet sinne och väljer att göra det okonventionella. Stöd dina systrar och andra kvinnor, strunta i kommentarerna och gör det som du tror kommer att berika dig och ditt liv mest. Gör goda gärningar och behandla andra som dom vill bli behandlade. Förändring är bara möjlig om någon tar första steget och som tur är så har andra redan börjat så du behöver bara följa med och fortsätta arbetet.
PS. Titta gärna på PK mannen på UR, där utmanas du att vara än mer normkritisk än vad du förhoppningsvis redan är. DS.