Norrköpingssonen David Mitov Nilsson känner sig laddad inför den Allsvenska premiären i helgen. Imorgon söndag klockan 17.30 möter hans IFK Norrköping Hammarby hemma på Östgötaporten.
 

När han svarar håller David på och steker lite käk, men kommer snabbt till rätta framför videosamtalet. Försäsongen har varit lång och det nya formatet Svenska Cupen gör att tävlingssäsongen drar igång snabbare än förut. Trots att Norrköping tagit sig till final och han givetvis tycker det är jättekul när en titel står på spel, så är det ändå Allsvenskan som lockar mest.

– Det är ju Allsvenskan alla suktar till, så det är skönt att det drar igång. Tyvärr så är finalen i Svenska Cupen borta i Östersund. Jag förstår inte riktigt hur svenska fotbollsförbundet tänker där, det känns som att någon borde tycka att det är lite varningssignaler när matchen är på en torsdag klockan 16. Men dom som bestämt det kanske hinner hem till någon påskmiddag eller något då.

Det beräknas vara fullsatt på premiären och Norrköpingspubliken sluter upp bakom sitt älskade Peking. Försäljningen av årskort har åter igen slagit nya rekord.

–Dom senaste två åren har vi snittat på 10 000 åskådare på matcherna. Det är redan 7200 årskort sålda och det är verkligen roligt att vår fotboll och framgång lockar till mer folk. Det är dessutom väldigt underhållande fotboll som jag också tror lockar många.

Målvaktsstjärnan har tyvärr dragit på sig en skada i handen, han räknar inte med att vara tillbaka förrän i slutet av april, men framtidsutsikterna ser goda ut. Han opererade sig för två månader sedan och verkar följa den initiala prognosen som läkarna gav.

Frågan om vem som just nu är den bästa spelaren i Allsvenskan tycker han är svår att svara på. Efter lite funderande kommer han ändå, baserat på förra säsongen, fram till Jonas Olsson. Djurgårdens nyförvärv kommer senast från West Bromwich och har också 25 landskamper i ryggen.

– Jonas är en väldigt bra dirigent där som styr där bak i mittbakslåset hos Djurgården. Han har jättemycket rutin och erfarenhet, han kommer nog bidra väldigt mycket för Djurgården. Han är nog vassast just nu.

 

Vilket lag tar hem Lennart Johanssons pokal i höst?

– Det tror jag att vi gör absolut. Vi gjorde en bra säsong förra året trots att det var många nya spelare som kom. Det är ju mycket som ska klaffa för att man ska ta ett guld, men jag tror definitivt att vi kan vara där och slåss tillsammans med Malmö, AIK och som lite outsider Häcken kanske.

När han får frågan om hur det kändes när Arnor Traustasson gjorde det avgörande 0–2 målet borta mot Malmö 2015 förändras hela hans uppsyn. Med ett stort leende på läpparna och en enorm ömhet i rösten berättar han om hur det kändes att ta sitt första guld i Allsvenskan.

– Det var ett fantastiskt ögonblick i mitt liv. Det är då allt släpper, alla matcher och träningar, alla timmar man lagt ner. När han gör det målet inser man att man kommer bli bäst i Sverige. Det var en fantastisk känsla. Det är mycket glädje, det var liksom bara eufori. Jag sprang upp till honom där och jublade, det var helt otroligt. Det var fantastiskt.

David har spelat i IFK Norrköping sedan har var sju år, men började faktiskt som utespelare dom allra första åren. Han och många andra har valt att stanna kvar i sin moderklubb, något som kan anses vara ganska unikt i fotbollssverige idag.

– Jag tycker att vi kontra för några år sedan spelar en fantastiskt rolig fotboll just nu. Vi har Maths Elfvendal som nu även är målvaktstränare för landslaget. Han har utvecklat mig väldigt mycket och gör att jag blir en bättre målvakt. Det är en otroligt bra miljö för att utvecklas och nu när vi är ett topplag i Allsvenskan så är det ingen stress att gå vidare. Även fast man såklart man vill vidare och testa nya saker, så är det absolut fortfarande ett bra forum som man utvecklas i och då känns det inte konstigt att vara kvar.

Tidigare kunde spelarna bara titta på inspelningar av matcherna för att analysera sitt spel. Tack vare att målvaktstränaren nu använder sig av ny teknik har de också tillgång till inspelningar av träningarna.

– Det här kan ge oss väldigt bra feedback. Man tränar ju mer än man spelar match. Kan man se träningar och fila på det så tror jag att utvecklingskurvan kommer vara ännu högre. Det är grymt, det är såhär jag tycker att det ska vara. Det är ett rätt steg i utvecklingen för att bli en större och bättre klubb också.


FOTO: Michaela Andersson

Varför valde du Makedoniens landslag?

David rynkar lite på pannan och tänker efter en kort stund innan han svarar.

– Det är också för att få utvecklas och spela. Sverige har ett jättebra landslag och det är en tuff konkurrenssituation. Om en målvakt gör bra ifrån sig håller man sig oftast fast till honom. I Makedonien är jag mycket närmre en startplats och får möta internationellt motstånd vilket lockade väldigt mycket.

Innan han valde Makedonien stod han i en träningsmatch för det svenska landslaget. Han tackade ja till landslagsspel för Makedonien när han var 24 år. Nu har han hunnit bli 26 år och har tyvärr på grund av skador bara hunnit med att stå en match för sitt nya landslag. Makedonien har varit väldigt stöttande och förstående under skadetiden.

– Spelet i svenska landslaget gav mersmak, men istället för att sitta på en bänk i Sveriges landslag får jag ändå spela i Makedonien. Det hjälper både mig och IFK att jag får spela tuffare och svårare matcher.

Han berättar att många av hans lagkamrater varit väldigt positiva till hans byte och tycker givetvis att han ska se till att få spela så mycket som möjligt

 

Kontakten med fansen

Fansen och publiken betyder mycket för David. Han minns hur han själv som liten såg upp till IFK spelarna och hur glad han blev över att få deras autografer. Han vill inte riktigt kännas vid att han är aktiv på Twitter och verkar göra det lilla extra när det gäller kontakten med fansen. Han skakar på huvudet och skrattar bort det.

– Det är väl ändå ett bra verktyg, jag ser ju det mesta som folk skriver. Jag skriver bara vad jag tycker och känner. Jag är väl inte superaktiv men om jag skriver något och ser att folk skriver, så försöker jag ju oftast svara eller gilla det. Det är en annan tid nu med sociala medier, man blir mycket mer lättillgänglig. Folk kan höra av sig till en personligt, förut kunde dom kanske bara få kontakt på matcherna eller träningsplan.

– Det är bara roligt när någon kommer fram till mig på stan, jag försöker alltid ställa upp på bilder och skriver autografer. Förhoppningsvis ger det också en lagsammanhållning med fansen och att dom känner en connection med oss.

Han menar att spelarna visar sin uppskattning mot fansen genom att ta sig tid och prata med dom och fansen visar sin uppskattning tillbaka på läktarna.


Hemma mot Hammarby, vinner ni?

– Ja men det tror jag absolut. Vi har bra facit mot Hammarby, sen är ju en premiär alltid en premiär och formen sitter inte alltid helt som den ska. Det kan absolut ske lite skrällar. Sen har Hammarby satsat på ny tränare och fått in lite nya spelare. Det är ju inte en given seger, men jag tycker att på Östgötaporten ska alla matcher oftast vara vinster.