Fotograf: EME

Journalistik – Krönika – Linda Bergh – Sluta leta efter så många istället!

 

Häromdagen nåddes vi av nyheten att regeringen vill införa rökförbud i offentliga miljöer bland annat på uteserveringar, busshållplatser och lekplatser. Jag förstår att frågan kan uppröra många, framförallt rökarna som nu måste börja visa hänsyn till oss icke-rökare. Men det är inte det jag blir konfunderad över.

Av en slump läste jag några olika kommentarsfält på ämnet och möttes återigen av kommentarer där saker måste ställas mot varandra. Jag översköljdes av inlägg i stil med:
Slösa pengarna på att utreda och stifta lagar om en sådan struntsak, använd pengarna till något viktigare t.ex. att stävja brottsligheten i förorterna.
Kvinnor blir våldtagna och assistansen behöver pengar, gör något åt det istället.
Då kan vi väl börja med att förbjuda starka parfymer också, det mår jag verkligen dåligt av.

Hur blev vi landet där vi ständigt måste ställa saker mot varandra? Antingen så tycker man att en sak är bra eller inte (eller struntar i vilket), man behöver inte konstant leta efter saker som skulle kunna göras istället. Lägg fram en motion för att något annat också ska göras om du tycker att den saken är viktig. Eller säg bara ja eller nej till förslaget som läggs fram. Hur svårt ska det vara att förstå att äpplen och päron faktiskt inte är samma sak?

Jag tycker också att samhället måste göra något åt problematiken i förorterna och våldet mot kvinnor är ju fruktansvärt. Jag förstår inte varför dessa två fortfarande förekommer 2018, vi är bättre än så. Men den som tror att arbetet med dom frågorna står i opposition med ett eventuellt rökförbud, ska nog ta sig en funderare nästa gång innan hen lägger ut ett inlägg på ämnet.
Gör om, gör rätt och tänk till.