Fotograf: Dariusz Sankowski

Journalistik – Kåseri – Linnea Bengtsson – Behöver man en bucketlist?

 

Behöver man en bucketlist? Ni vet, en lista med saker en ska ha gjort innan döden hämtar upp (eller ner?) en, alternativt innan en viss ärofylld ålder är uppnådd. Behöver man en sådan lista?

Faktum är att det känns som att jag behöver en bucketlist. Om det beror på den kända ålderskrisen, det låter jag vara osagt. Att det trettionde levnadsåret står i farstun väljer jag att se mer som en konstant än en variabel. Som för de flesta andra slukar vardagen mig med alla dess måsten. Det är jobb och så ännu mer jobb. Det vore käckt att nu kunna skylla på småbarn, mat och städning, men jag har inga barn och de enda som bryr sig om huruvida lägenheten ser respektabel ut är min sambo och jag.

Jag får för mig att en bucketlist skulle kunna hjälpa mig att utnyttja tiden mer målinriktat. Därför googlar jag ”behöver man en bucketlist”, eftersom det är så en gör nuförtiden, dessutom tänker jag tjuvkika på vad andra fyller sina listor med. Jag inser dock snabbt att projektet kommer att bli större än jag tänkt mig. För det första jag läser är att det är viktigt att utforma listan efter egna drömmar och mål. En ska tydligen inte jämföra sig med andra. Som med det mesta här i livet, gör en tydligen bäst i att inte söka efter genvägar.

Jag läser vidare men det tar inte lång tid innan listornas bredd och djup gör mig alldeles överväldigad och jag måste stänga av datorn. Inte bara besviken över att jag inte hittat ett svar på huruvida man behöver en bucketlist eller inte, nu är jag dessutom väldigt förvirrad. Missmodig blir jag tvungen att konstatera att Google kanske inte kan hjälpa mig i detta fall. Jag verkar bli tvungen att gå till botten med detta på egen hand.

Jag tar mig en riktig funderare och inser att frågan faktiskt inte är huruvida jag behöver en bucketlist eller inte, utan snarare hur jag vill spendera min tid. En lista är inte målet i sig utan ett medel att nå dit jag vill. Eftersom jag generellt sett är löjligt förtjust i listor och att få bocka av utförda saker, är det egentligen konstigt att jag inte förens nu tänkt på att skriva en lista med mina mål.

Självreflektion är bra ibland. Att utmana sig själv och hur man lever sitt liv visar på progression. Så behöver man en bucketlist? Nej, det tror jag inte, men en behöver något som hjälper en att utvecklas. I mitt fall, åtminstone just nu, tror jag det kan vara bra med en lista med några punkter som sammanfattar vad jag drömmer om. Om vi kallar den en bucketlist eller inte, det är i sammanhanget egentligen helt irrelevant.