På västlandet nere i en dal omringat av sju fjäll och hav ligger Norges näst största stad.
Vyn är alltid vacker men av någon meteorologisk anledning är det alltid regn i Bergen. Faktum är att på mina fyra besök som varit allt från weekends upp till en vecka har jag aldrig sett solen. Inte en enda gång har en solstråle lyst igenom molnen och värmt upp mig.

Varje hushåll jag har besökt har haft mer än fem paraply. Frysarna är alltid fulla med Grandiosa och mjukisbyxor är vanligare än jeans. Netflix n chill har kanske sitt starkaste fäste här i hela europa säger jag och skjuter till lite från höften.

Vad gör man i en stad där det konstant regnar? Varför återkommer jag hit för fjärde gången när en burkläsk på bensinstationen kostar 40 kr? Dåligt väder, höga priser och katastrofala  flygavgångar är kanske inte det man letar efter när man planerar sin nästa resa. Fast trots att det är lika solsäkert som garantin på en vit jul i skåne rekommenderar jag alla att åka hit.

Bergen har definitivt Norges skönaste människor och är enligt många den vackraste staden i landet.  Stadskärnan andas puls och är lagom stor. Barerna är många och välfyllda även mitt i veckan där det dricks Hansa som är den lokala ölen med den passande slogan “bryggt i regnet”. Den blå stein kanske inte är världens fetaste turistattraktion men åk upp till Flöyen (Norges mest besökta turistattraktion) och få en utsikt du sent ska glömma. Staden är även fylld med kreativa studenter från Universitet i Bergen och Handelshögskolan BI som livar upp staden.

När jag jobbade i Grekland föddes min kärlek för bergenser som är titeln på bergenbor. De var alltid de gladaste och trevligaste turisterna som sjöng mest och festade bäst. Om jag vore cynisk (vilket jag egentligen är) skulle jag säga att det enbart vore på grund av lyckan att få se solen dagligen men jag tror det ligger djupare än så. Bergenser är sympatiska och de tar hand om varandra och sina besökare.

Ohh Bergen by är nydelig.