Det är den åttonde mars 2016 och youtubekändisarna från den svenska kanalen NormelTV springer omkring på stan och delar ut rosor. Allt är gulligt och fint, de klämmer ur sig smöriga kommentarer som ”Vet du vad en tjej förtjänar varje dag? En ros.”, och många är tjejerna som tackar och tar emot. Men lite mer än två minuter in i det ”välmenande” klippet möts en av de snälla killarna av en orimlig reaktion.  
Tjejen, som de censurerat ansiktet på, är inte imponerad av killen och hans ros, och istället för att ta emot den frågar hon om han också gratulerar folk på AIDS-dagen. Vår käre youtubekändis blir ställd och förstår inte liknelsen. Händelsen slutar med att tjejen går därifrån och slänger rosen, och kvar står vår schyssta kille och känner sig paff. Han ville ju bara göra en hygglig grej och uppskatta tjejer. Det minsta man som tjej kan göra då är ju att uppskatta hans uppskattning.

När jag skriver detta är två veckor kvar till årets internationella kvinnodag, och jag bävar redan för att mitt flöde i sociala medier ska fyllas med liknande videos och artiklar. Bussiga killar som vill visa att de minsann respekterar oss tjejer. Visst kan det ses som en fin gest, men gräv lite djupare så förstår man att det inte alls är det. Och att det faktiskt ligger en sanning bakom den upprörda tjejens orimliga reaktion.

Såhär ligger det nämligen till: Internationella kvinnodagen firas inte för att vi ska tala om hur bra det är att kvinnor existerar. Den åttonde mars existerar för att uppmärksamma den ojämställdhet och de orättvisor som ännu drabbar kvinnor.
Alltså är det olämpligt att som kille säga grattis till oss tjejer på denna dag.  För vad är det man ska gratulera? Att kvinnor fortfarande får frågan ”vad hade du på dig?” när man anmäler en våldtäkt? Att kvinnor varje månad måste lägga ut pengar för mensskydd? Att transkvinnor inte ses som kvinna förrän man genomgått en könskorrigering? Att icke-vita kvinnor få utså sexism som även bottnar i rasism?

Det kan tyckas vara en rå jämförelse när tjejen i NormelTV:s video frågar om vår rosbärande hjälte också gratulerar hiv-smittade på AIDS-dagen. Många är dem som reagerat på kvinnans beteende. Första gången jag kom i kontakt med denna video var faktiskt när en kompis på facebook kommenterade med den briljanta observationen: ”Det är så typiskt kvinnor att vara otacksamma.”.
Till denne kompis, och alla andra som fördömt nekandet av rosen, vill jag bara säga:
Vi kvinnor må verka otacksamma när vi inte uppskattar era gratulationer. Dock framstår jag hellre som otacksam och gnällig, än osympatisk och gratulerar någon för att hen inte har samma rättigheter som jag har. Det är nämligen en gest som helt saknar empati.
Så nu när årets internationella kvinnodag närmar sig, och ni kommer på den ohyggligt fina idén att gratulera en kvinna, tänk då på hur ni vill framstå. Känner ni ett behov av att verka okänslig och ignorant? Ja, då är det fritt fram att hurra för att vi fortfarande behöver en dag som uppmärksamma orättvisor.