Journalistik – Prosa – Veronika Persson – Grattis, din fördom är bekräftad

 

Jag vet vad du tänker. En vit man i Sydostasien, kanske har han låg självkänsla och bekräftelsebehov. Han är definitivt äldre, eller hur? Hon däremot är vacker, har precis fyllt 24. Växte upp i slummen, men flyttade in till metropolen för att försörja hela familjen. Pappa är kroniskt sjuk, mamma slutade skolan innan puberteten slog in.

Var träffas dem då. På en bar med julbelysning eller i en skyskrapa, där kvinnorna står på rad i en glasbur och han väljer ut henne. Ska de ha sex första kvällen eller tänker vi oss ett pretty woman-scenario, vad gör dig minst obekväm? Oavsett vad är hon en golddigger, trött på sitt fattiga liv. Hon vill bara ha ett shoppingstipendium och en man som försörjer föräldrarna. Och det finner hon i den vita mannen som dricker öl till frukost och går omkring i en för kort t-shirt. Han vill nämligen ha någon att uppvakta med rosor från Netto, och som kan hålla hyresrätten i Sverige kliniskt ren. Målet är att importera en flicka som ser till att maten står på bordet halv sju, och som är naiv nog för att vara en trofé.

Hur träffades ni?
På en inflyttningsfest i Malmö, varför undrar du?

Hur blev du till då?
Låt mig gissa. Gemensamma vänner eller på en bar. De var garanterat fulla, egentligen var det ett engångsligg men de bara fortsatte. Alla andra var redan upptagna, så efter sjunde fyllesexet föreslog en av dem en fika. De nöjde sig med varandra, det var bekvämt och sedan kom du.
Vadå? Blir du upprörd nu. Du menar att be blev kära i varandra och uppvaktning skedde med blommor och biobesök? Att du inte alls är ett resultat av ett halv tre-ragg som eskalerade till krystade parmiddagar?

Sorry, men vet du vad? Jag är inte en bekräftelse för dina fördomar.