Fotograf: Camilia Cordeiro

Journalistik – Krönika – Veronika Persson – ”Vet inte om jag tycker att det är rätt att man skaffar barn efter 40”

 

Kommentaren avfyras från en av mina närmsta vänner. Hon och jag är raka motsatsen. Hon är sambon som studerar en utbildning som ger henne både en titel och garanti till jobb. Jag är supersingeln som bor i en skokartong och går en utbildning som ger mig kunskaper för jobb som antingen är påväg att dö ut, eller som ännu inte existerar. Kanske är det just därför som hon inte tänker sig för när hon fördömer alla nyblivna föräldrar i medelåldern. Egentligen menar hon ju inte ordagrant det hon säger, men visst finns det en liten fördom mot dem som väljer att vänta med att bilda familj. Jag kan inte låta bli att känna mig obekväm och träffad av kommentaren. Tanken på fortplantning innan jag ens hunnit fylla trettio finns inte i min värld. En familj nu skulle bara förstöra mina visioner om att vara en vagabond. Bröstpumpning och syltkletiga ungar går inte direkt ihop med att fullständigt och egocentriskt hänge sig till skrivandet.

Jag har alltid varit den udda kompisen. När resten av gänget jobbade via bemanningsföretag efter studenten, pluggade jag glosor på en strand i Thailand. Sedan var det dags för akademiska studier och jakt på första lägenheten. Jag däremot var timanställd och sparade varenda krona till en konsert i Stockholm.  Nu när vi äntligen verkar vara på samma nivå med månader till examen, så är det dags för nästa hets – barn.

Vi vet ju alla att både ugn, ägg och säd slutar fungera när vi når medelåldern. Och lyckas storken mirakulöst nog komma när man fyllt 40, så är det ändå lönlöst. Det är ju bara elakt mot barnet att ha så gamla föräldrar. Därför har min kompis rätt när hon påstår att man inte borde får lov att skaffa barn efter 40. Eller? En trygg och bra barndom bygger väl snarare på kärlek och omsorg, än hurtiga 30-åringar som kan springa marathon med en pulka släpandes bakom sig? Det finns ingen bäst före-datum för bra föräldraskap. Fördomar mot individer som väntar med familjelivet bygger snarare på normer i samhället. De är oskrivna regler som säger att vi måste checka av listan på livspartner, villa, volvo och barn innan vi hunnit nå en viss ålder. Normer borde vara till för att brytas och utmanas – så även den övre åldersgränsen för fortplantning.

Skulle man fråga föräldrar från olika generationer varför de valde att skaffa barn just när de gjorde det, så lär nog svaret vara att tiden och timingen var rätt. Och det svaret gäller väl även idag, oavsett om man är 25, 31 eller 43? 

Veronika är 24 år och även fast det kanske inte verkar som det så har hon alltid älskat barn. På ICA är hon creep:et som ler åt småbarn och ryktet går även att hon redan valt ut några namn på sina framtida ungar.